Home / Diaspora / “Shoqata Kraja” ruan traditën u mëson të rinjve gjuhën dhe kulturën shqiptare

“Shoqata Kraja” ruan traditën u mëson të rinjve gjuhën dhe kulturën shqiptare

“Të rritesh mes dy kulturave është gjithmonë një sfidë, por komuniteti në SHBA ka dëshmuar që di të kapërcejë pengesat”.

Kështu shprehet nënkryetarja e “Shoqata Krajës”, Venera Gjenashaj kur flet për veprimtarinë e tyre në funksion të ruajtjes së vlerave patriotike në komunitetin ku jetojnë.

“Vizioni ynë është që të jemi këtu për një kohë të gjatë, të jemi shembull për brezat e ardhshëm dhe themeli i identitetit tonë kombëtar. Për sa kohë që punojmë fort dhe të bashkuar rreth interesave tona kombëtare, ne besojmë fuqimisht se e ardhmja është e ndritshme” ajo tha.

Gjeneshaj shpjegon se synimi i tyre është të krijojnë një udhërrëfyes për brezat e rinj në kultivimin e kulturës shqiptare.

“Si një organizatë që krenohemi me vlerat patriotike, ne besojmë se është e domosdoshme t’iu ofruar të rinjve tanë një mundësi për të mësuar gjuhën e origjinës së tyre. Mesazhi ynë për të gjithë prindërit është që t’i bashkohen misionit tonë, në mënyrë që fëmijët tuaj të ruajnë gjuhën tonë të bukur dhe traditat.”

“Shoqata Kraja” organizon orë mësimi të gjuhës shqipe së bashku me “Shoqata Ana Malit” dhe “Shoqata Ulqini”. Koreografja Nadia Hoxha tregon sesi të rinjtë atje mësojnë gjuhën shqipe dhe vallen tradicionale.

“Ne organizojmë paralele me “Shoqata Ana Malit” dhe “Shoqata Ulqini”. Aktualisht kemi 170 nxënës të regjistruar, me nxënës të ndarë në 4 grupmosha të ndryshme: 4-6, 7-9, 10-13 dhe 14. + Ne mbajmë mësim çdo të shtunë. Këta nxënës përveç vallëzimit mësojnë edhe gjuhën shqipe. Nuk mund të jemi më krenarë për nxënësit tanë dhe prindërit e tyre që na besuan këtë mision fisnik ”, thotë Hoxha.

Sipas Hoxhës, shoqata e tyre ndjen përgjegjësinë për t’u ofruar gjeneratave të reja mjete për të ruajtur identitetin e tyre kulturor.

Madje thuhet se brezat e rinj do ta mbajnë gjallë traditën përmes muzikës dhe vallëzimit.

“Është përgjegjësia jonë t’u ofrojmë brezave të rinj mjetet që u nevojiten për të ruajtur identitetin tonë kulturor. Ne jemi krenarë për punën që kemi bërë dhe jemi jashtëzakonisht të mirë për mbështetjen e komunitetit tonë. Hannah dhe unë të dyja besojmë fuqimisht se brezat e rinj do të vazhdojnë të mbajnë traditat tona të gjallë përmes muzikës dhe vallëzimit. Si koreografë, ne inkurajojmë studentët tanë të zhvillojnë besim në aftësitë e tyre, gjë që më pas i motivon ata të eksplorojnë vallet dhe traditat e tjera rajonale”, shtoi Hoxha.

Por cilët janë elementët kyçe të “Shoqata Kraja”?

“Elementi ynë kyç këtu është të ruajmë identitetin tonë kulturor dhe të krijojmë një udhërrëfyes për brezat e ardhshëm. Shoqata Kraja gjithmonë ka qenë dhe do të jetë një partner i besueshëm për të gjitha organizatat shqiptaro-amerikane që ndajnë idetë dhe vlerat tona”, thotë zëvendëspresidentja e “Shoqata Kraja”, Venera Gjenashaj.

Ajo e mbyll intervistën duke shtuar se “Shoqata Kraja” gjithmonë ka qenë dhe do të jetë një partner i besueshëm për të gjitha organizatat shqiptaro-amerikane që ndajnë të njëjtat ide dhe vlera. /Atlantiku/

Rreth korcajone.al

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *