Kryefaqa / Kuriozitete / Pse burrat stresohen kur partneret fitojnë më shumë para

Pse burrat stresohen kur partneret fitojnë më shumë para

Nuk është sekret që paratë në marrëdhënie mund të jenë një gjë e vështirë për t’u menaxhuar ndonjëherë, por një studim i ri shkencor tregoi se është më komplekse nga sa kishim menduar më parë

Rezulton se burrat ndihen të stresuar, jo vetëm nëse janë  ata qe mbajne shtepine, por edhe nëse gruaja kontribuon më shumë se 40% të të ardhurave të familjes.

Ideja kulturore e gjinisë mashkullore që lidhet me sigurimin e të ardhurave është arsyeja kryesore për këtë situatë, megjithëse nuk është e vetmja.

Këto janë përfundimet kryesore të studimit:

1. Sa më shumë varësi ekonomike, aq më shumë stres

Stresi midis burrave rritet kur e dashura ose gruaja e tyre kontribuon më shumë se 40% të të ardhurave në shtëpi, sipas një studimi të Universitetit të Bath (Mbretëri e Bashkuar). Marrëdhënia është drejtpërdrejt proporcionale: nëse burri është më i varur ekonomikisht nga gruaja, niveli i çrregullimeve psikologjike që ai është i prirur të vuajë është gjithashtu më i madh.

2. Ideja e figurës mashkullore dhe çekuilibrit të pushtetit

Një nga arsyet lidhet me këmbënguljen e një kulture patriarkale në shoqëri. “Për breza, në shumë kultura, ka pasur një perceptim që burri do të jetë ofruesi kryesor i të ardhurave në familje,”- thotë Joanna Syrda, akademike përgjegjëse e hulumtimit. “Të përballur me një ndryshim në këtë rezultat nga partneret e tyre, do të thotë se burrat përjetojnë nivele të larta të shqetësimit psikologjik,”- shton ajo.

Një shpjegim tjetër tejkalon çështjen gjinore, pasi tregon për çekuilibrin e fuqisë që mund të gjenerohet në çdo marrëdhënie, nga njëri prej partnerëve që ka të ardhura më të larta ekonomike. Ky çekuilibër është famëkeq si në vendimet e shpenzimeve ditore ashtu edhe tek kursimet, si dhe në përkeqësimin e marrëdhënies mes çiftit, ku personi me të ardhura më të ulëta mund të mendojë për divorc ose ndarje.

3. Çdo rregull ka një përjashtim

Ekziston një përjashtim nga kjo marrëdhënie e drejtpërdrejtë midis stresit tek burrat dhe kontributit të tyre në ekonominë e brendshme të çiftit: kjo ndodh nëse gruaja kishte të ardhura më të larta para se të martoheshin ose të jetonin së bashku. Në këtë rast, hendeku ekzistues dhe potencial i të ardhurave në të ardhmen ishte krijuar paraprakisht, dhe kjo mund ta lehtësojë situatën.

4. Raporti i të ardhurave është çelësi

Hulumtimi zbuloi se, për burrat, të qenit ushqim i vetëm financiar në familje gjeneron edhe stres, edhe pse jo aq sa të jesh në pozitën e të qenurit ai që kontribuon më pak para për çiftin. Arsyeja, në këtë rast, lidhet me faktin se përgjegjësia dhe presioni shkaktojnë nivele të konsiderueshme ankthi dhe shqetësimi.

Prandaj, ky është një përfundim tjetër i rëndësishëm: burrat janë më të lumtur kur të dy partnerët kontribuojnë financiarisht në shtëpi, por kur ata janë ofruesit kryesorë. Proporcioni ideal është që burri të kontribuojë 60% në krahasim me afërsisht 40% nga gratë, pasi përtej kësaj fillojnë problemet.

5. Progres i ngadaltë në eliminimin e hendekut gjinor ndaj pagës.

Vendet që kanë bërë përparimin më të madh drejt barazisë janë Islanda, Norvegjia, Suedia dhe Finlanda. Por do të duhen rreth 200 vjet për ta eliminuar hendekun gjinor për pagën.

Rreth korcajone.al

Shiko gjithashtu

“Nënat janë të pakonkurueshme nga vetë dielli”

Nga Edi Rama Mund të derdhësh lot pse iku Ose mund të buzëqeshësh sepse jetoi …

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *